Czekoladowe muffinki
Najlepszy i sprawdzony przepis na szybkie i proste muffinki czekoladowe. Składniki łatwo dostępne, które sprawiają, że ten deser dosłownie rozpływa się w ustach. Łatwy przepis sprawi, że nie ma opcji by muffinki nie wyszły pyszne 🙂
Składniki:
1 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
½ szklanki mleka
⅓ szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g czarnej czekolady, pokruszonej
cukier puder (optional)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. W tacy muffinkowej umieść indywidualnie 10 papierowych kubków do muffinków. W dużej misce przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i wymieszaj za pomocą widelca, aż składniki się połączą. Dodaj olej, jajka, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. Dodaj mleko i wymieszaj za pomocą miksera zaczynając od małych obrotów aż składniki się połączą (nie za długo). Wrzuć kawałki czekolady do ciasta. Przenieś masę na wcześniej przygotowane papierowe muffinki i piecz w piekarniku przez 15-20 minut. Wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostudzenia. Posyp cukrem pudrem, gotowe 🙂
Smacznego!