Czekoladowo karmelowe ciasto
Karmel i czekolada to naprawdę świetnie pasująca mieszanka, dlatego ciasto czekoladowe razem z pysznym, karmelowym kremem i świetną karmelową polewą tworzą piękny, wspaniały, przepyszny słodki deser. Idealne ciasto na specjalną okazję 🙂
Ciasto czekoladowe:
Składniki:
7 jajek w temperaturze pokojowej
65 g kakao
65 g mąki
⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj po łyżce cukru cały czas ubijając. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, gdy białka zgęstnieją i będą lśniące. Podczas ubijania dodawać po jednym żółtku. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, gdy masa stanie się puszysta. Przesiej kakao, mąkę, mąkę ziemniaczaną, sodę i proszek do pieczenia do czystej miski. Dodaj je do ubitej masy, najlepiej w 4 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając masę na niskich obrotach, aż dobrze się połączą. Wyłóż dno dwóch okrągłych foremek o średnicy 15-16 cm papierem do pieczenia i równomiernie podziel masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.
Karmelowy krem:
Składniki:
4-5 łyżek domowego karmelu, przepis
400 ml śmietanki 30%, schłodzonej
250 g mascarpone
cukru pudru do smaku
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki w metalowej misce. Ubijaj, aż krem zacznie być sztywny, zajmie to 4-5 minut. Nie przesadzaj. Po tym czasie umieść jedną warstwę ciasta na talerzu do ciasta. Równomiernie rozprowadź 1/3 kremu karmelowego na cieście aż do krawędzi. Na wierzch połóż drugą warstwę ciasta. Rozłóż pozostały krem na wierzchu i bokach ciasta (pozostaw trochę kremu do dekoracji). Ozdób ciasto pozostałym domowym karmelem zaczynając od brzegów aż do wierzchu ciasta. Udekoruj pozostałym kremem i ulubioną czekoladą 🙂
Smacznego!