Miękkie, puszyste i czekoladowe ciasto to świetne połączenie z gęstym, kremowym i gładkim kremem malinowym. Ładny, delikatny różowy kolor o słodkim smaku, który nie pochodzi z barwnika spożywczego, ale ze świeżych malin i pysznego ciasta czekoladowego. Idealny na specjalne okazje, takie jak urodziny małej dziewczynki 🙂

Ciasto czekoladowe

Składniki:

7 jajek
65 g kakao
65 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, gdy białka zgęstnieją i będą lśniące. Podczas ubijania dodawaj po jednym żółtku. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, gdy masa stanie się puszysta. Przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia do czystej miski. Dodaj je do ubitej masy, najlepiej w 4 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając masę na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dno dwóch okrągłych foremek o średnicy 20–21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie podziel masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30 minut lub do wyschnięcia patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.

Krem malinowy:

Składniki:

1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
3 łyżki soku z cytryny
150 g miękkiego masła
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
50 g cukru pudry

Przygotowanie:

W rondelku umieść maliny i sok z cytryny i podgrzej na średnim ogniu, gotuj przez 10 minut. Masa powinna być gęsta jak dżem. Przecedź miksturę do miski przez na przykład gazę aby pozbyć się nasion. Odstaw do ostygnięcia. W misce ubijaj na wysokich obrotach masło i cukier puder, aż uzyskasz puszystą masę. Podczas mieszania powoli dodawaj mascarpone najlepiej w 2-3 partiach. Mieszaj do uzyskania gładkiej śmietany. Dodaj schłodzone puree malinowe i kontynuuj mieszanie do uzyskania pożądanego koloru i konsystencji. Krem malinowy podziel na 4 części.

Składanie:

Pokrój oba ciasta na dwie części. Umieść jedną część ciasta na desce. Dodaj ¼ kremu i równomiernie rozprowadź. Powtórz proces i zakończ z ciastem, aby zrobić czteropoziomowe ciasto, ale pamiętaj, aby zostawić krem ​​do dekoracji na zewnątrz. Pozostały krem rozsmaruj na wierzchu i wokół ciasta. Udekoruj ciasto według uznania 🙂

Smacznego

proszek do pieczenia, masło, kakao, kremowy ser, krem, kremowy, proste przepisy, jajko, mąka, owoce, sok z cytryny, cytryna, macaron, mascarpone, beza, olej, piekarnik, cukier puder, maliny, cukier

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 × 23 =