Ciasto “brownie” jest znane praktycznie w każdym zakątku świata. Swoją nazwę zawdzięcza swoim charakterystycznym ciemnobrązowym kolorem. Przygotowanie tego czekoladowego ciasta jest niezwykle proste, zawsze wychodzi i najważniejsze, że wszystkim smakuje. Ciasto te także świetnie sprawdza się jako składnik do innych dań 🙂

Składniki:

300g gorzkiej czekolady posiekanej
200g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
30g cukru pudru
130 g mąki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
szczypta soli

Przygotowanie:

W rondelku dodaj około 2-3 centymetrów wody i zagotuj. Umieść szklaną miskę, która zmieści się na rondelku i która nie będzie dotykać wody z rondelka, czyli zagotuj w kąpieli wodnej. Do szklanej miski wrzuć 230 g gorzkiej czekolady oraz masło i ubij, aż całość się rozpuści. Wyłącz ogień, zdejmij z rondelka i odstaw, aby lekko się przestudziła. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. W misce ubij jajka i cukier. Mieszankę czekoladową wlewaj powoli, cały czas mieszając. W innej misce wymieszaj mąkę, kawę i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych składników. Mieszaj powoli z małą prędkością, aż dobrze się połączą. Nie przesadzaj. Wlej masę do prostokątnej lub kwadratowej formy 25 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Połóż na wierzchu pozostałą gorzką czekoladę. Piecz około 25 minut w temperaturze 160°C. Wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój w kwadraty 🙂

Smacznego!

brownie, masło, czekolada, kawa, proste przepisy, jajko, szybki przepis, mąka, piekarnik, cukier puder, sól, wanilia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 + 6 =