Paella to tradycyjne hiszpańskie danie głównie oparte na ryżu i owocach morza, ale też często spotykana jest z drobiem, królikiem lub wieprzowiną. Tym razem przedstawiam Wam nieco odmienioną wersję z kurczakiem i kiełbasą chorizo, gdzie intensywny aromat i smak zadowoli każdego 🙂

Składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
500 g piersi z kurczaka pokrojona w kostkę
100 g pikantnego chorizo pokrojonego w paski
250 g hiszpańskiego ryżu paella
4 szklanki bulionu drobiowego
1 przyprawy do paella
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
garść posiekanej świeżej zielonej pietruszki
sól i pieprz
ćwiartki cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na średnim ogniu podgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Podsmaż cebulę i paprykę przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minuty. Odstaw na bok. Na tej samej patelni dodaj resztę oleju i podgrzej go. Dodaj kurczaka, smaż mieszając od czasu do czasu, aż z każdej strony będzie ugotowany. Dodaj chorizo i gotuj przez kolejne 5 minut. Odstaw zawartość patelni na bok. Na tej samej patelni wsyp ryż. Smaż przez 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Do gorącego bulionu dodaj przyprawę paella i wymieszaj. Przelej bulion do ryżu i wymieszaj. Dodaj do patelni usmażonego kurczaka z chorizo oraz cebulę z papryką. Dodaj pokrojone pomidory. Ponownie wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut aż ryż stanie się miękki i wsiąknie płyny. Możesz dodać więcej bulionu jeśli będzie to konieczne. Dodaj groszek i pietruszkę. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ćwiartkami cytryny i posiekanym szczypiorkiem do ozdoby 🙂

Smacznego!

papryka, bulion, kurczak, chorizo, czosnek, cytryna, oliwa, cebula, paella, pietruszka, groch, pieprz, ryż, sól, hiszpańskie, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 × 10 =