Gulasz z żołądków drobiowych
Sporo osób nie przepada za podrobami co dla mnie jest błędem, bo wątróbka, serca czy żołądki są zdrowe i bogate w smak. Przygotowanie gulaszu z żołądków jest proste, a danie jest bardzo smaczne 🙂
Składniki:
500 g żołądków drobiowych
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
łyżeczka majeranku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka masła
sól i pieprz
Przygotowanie:
Żołądki dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej zimną wodą na wysokość mięsa, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj aż do miękkości przez około 1 godzinę. Pod koniec gotowania cebulę podsmaż na oddzielnej patelni na maśle. Gdy cebula uzyska szklany kolor dodaj czosnek. Ugotowane żołądki (bez bulionu) dodaj do cebuli. Dodaj także pół szklanki bulionu powstałego z gotowanych żołądek. Dodaj śmietanę, paprykę i majeranek, dokładnie wymieszaj. W szklane rozrób mąkę z zimną wodą. Dodaj 2-3 łyżki wywaru z patelni i dokładnie wymieszaj. Dodaj do żołądków aby zagęścić sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gulasz świetnie pasuje do ziemniaków i ogórków kiszonych 🙂
Smacznego!