Cordon Bleu
Cordon Bleu to danie bardzo popularne na Filipinach i wcześniej byłam przekonana, że to danie pochodzi z Azji. Dowiedziałam się jednak, że jest to kotlet szwajcarski i oryginalnie zawiera cielęcinę. Historia jedzenia jest ciekawa, ale ważniejszy jest świetny smak smażonego i chrupiącego kurczaka z dodatkiem rozciągającego się sera i aromatycznej szynki. Idealny pomysł na smaczny obiad 🙂
Składniki:
4 piersi z kurczaka
sól i pieprz do smaku
1 łyżka czosnku granulowanego
8 plastrów sera
8 cienko pokrojone plasterki szynki
1 szklanka mąki
3-4 jajka, roztrzepane
2 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na desce do krojenia umieć kurczaka owniętego w papier do pieczenia. Utłucz go na grubość około 2 centymetrów. Natrzyj pierś z każdej strony solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na każdą pierś ułóż po 2 plastry szynki i 2 plastry sera. Zwiń pierś mocno i równomiernie. Zawiniętą pierś obtocz najpierw w mącę, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, smaż kurczaka z każdej strony przez 5 minut, aż będzie złocisty i chrupiący. Podawaj z ziemniakami i ulubioną sałatką 🙂
Smacznego!