Kebab drobiowo wieprzowy
Zrobienie domowego kebaba jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych kulinarnych umiejętności. Za to mamy pewność, co w tym kebabie jest i możemy doprawić go według ulubionych składników. Pyszne, soczyste, aromatyczne i efektowne wizualnie danie to świetny sposób na pozytywne zaskoczenie głodnych domowników 🙂
Składniki:
500 g piersi z kurczaka pokrojone na mniejsze płaty i rozbite za pomocą tłuczka
500 g schabu wieprzowego pokrojone na mniejsze płaty i rozbite za pomocą tłuczka
1 duża cebula (może być przydatna druga cebula jako stojak po upieczeniu)
200 ml jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cynamonu mielonego
sok z pół cytryny
¼ łyżeczki mielonej kolendry
Przygotowanie:
Jogurt, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek i wszystkie przyprawy wrzuć do miski i dokładnie wszystko wymieszaj. Zamarynuj mięso w przygotowanej mieszance i pozostaw w lodówce na całą noc. Cebulę obierz i odkrój czubek tak, aby była stabilna, połóż ją na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wbij w cebulę trzy – cztery duże patyczki do szaszłyków. Zamarynowane mięso nabij na patyczki na przemian, raz pierś z kurczaka, raz schab. Piecz w piekarniku przez około 2 godziny w temperaturze 180°C. Możliwe, że cebula będzie miękka, więc można ją wymienić na świeżą podczas podania. Podawaj z pitą, sosem tzatziki lub czosnkowym, ogórkiem, czerwoną cebulą, pomidorem, papryką i sałatą 🙂
Smacznego!