Ciasto maniokowe
Ciasto maniokowe to tradycyjny deser filipiński składający się ze startego warzywa manioku, zagęszczonego mleka, mleka kokosowego oraz warstwą kremu na wierzchu. Z rodzinnego domu pamiętam, że przysmak ten był serwowany zarówno jako zwykła przekąska, jak i podczas specjalnych okazji. Najważniejszy jednak jest smak, a ciasto to jest naprawdę pyszne i smakuje właściwie każdemu, do tego prezentuje się bardzo ładnie, więc jest to idealny deser na każdą okazję 🙂
Składniki:
Ciasto
1 kg startego manioku
1 puszka mleka kokosowego
1 puszka zagęszczonego mleka słodzonego
½ puszki mleka zagęszczonego słodzonego
2 duże jajka
½ szklanki rozpuszczonego masła
1 słoik macapuno (opcjonalnie)
Polewa:
½ puszki mleka kokosowego
½ puszki mleka zagęszczonego słodzonego
brązowy cukier
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Wlej mieszankę manioku do natłuszczonego naczynia do pieczenia, ja użyłam okrągłego szklanego naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut lub do suchego wierzchu. W międzyczasie przygotuj polewę, w rondelku wlej mleko kokosowe i mleko zagęszczone. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj brązowy cukier i mieszaj, aż zgęstnieje. Polej ciasto i piecz jeszcze przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut przed podaniem. Najlepiej podawaj na ciepło 🙂
Smacznego!