Ciasto marchewkowe z serowym lukrem
Ciasto marchewkowe mocno kojarzy mi się z moim dzieciństwem. Kiedy mieszkałam na Filipinach bardzo często chodziłam do piekarni aby zakupić kawałek takiego ciasta. A ponieważ zbliżają się Święta Wielkanocne, to postanowiłam zrobić swoją własną wersję. Zapach tego ciasta przypomniał mi moje dzieciństwo, a przepis jest prosty i będzie idealny na świąteczny deser 🙂
Składniki:
2 średnie marchewki
2 duże jajka
1/3 szklanki cukru białego
⅓ szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu (w proszku)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
200 g miękkiego masła
250 g serka mascarpone
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
orzechy pecan do dekoracji (mogą być włoskie)
Przygotowanie:
Zetrzyj marchewkę na małych oczkach tarki. W większej misce wymieszaj jajka z cukrem białym i brązowym. Dodaj olej i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj przesianą mąkę przez sitko, proszku do pieczenia i cynamon i powoli wymieszaj za pomocą szpatułki (łyżka też będzie ok). Dodaj marchewkę i mieszaj aż składniki się połączą. Przygotowaną masę przełóż do foremki wypełnioną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 40-45 minut w temperaturze 180ºC (termoobieg).
Lukier:
Wymieszaj serek z masłem. Następnie powoli dodawaj cukier puder (ciągle mieszając). Na końcu dodaj ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszaj. Kiedy ciasto będzie gotowe i ostygnie dodaj lukier według swojego gustu. Dodaj orzechy lub inne swoje ulubione składniki (ciasto bez dodatków też jest świetne).
Smacznego!