Babka marchewkowa
Kolejny fajny pomysł na wielkanocny deser, ale także na przekąskę podczas zwykłej popołudniowej herbaty lub kawy. Babka dzięki marchewkom ma piękny, pomarańczowy kolor, a do tego jest miękka i wilgotna. Jeśli uwielbiasz ciasta marchewkowe to na pewno pokochasz tę babkę 🙂
Składniki:
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
½ szklanki oleju roślinnego
110 g brązowego cukru
40 g cukru
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki startej marchewki na małych oczkach
skórka i sok z połowy pomarańczy
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Posmaruj naczynie do pieczenia miękkim masłem, upewnij się, że powierzchnia została dokładnie pokryta. Posyp mąką i strząśnij nadmiar. Wstaw naczynie do lodówki na 30 minut i przez ten czas przygotuj ciasto. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłożyć na bok. W dużej misce wymieszaj jajka, cukry i wanilię. Powoli dodaj suche składniki. Dodaj posiekaną marchewkę, skórkę pomarańczową i sok. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanej formy do ciasta i piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut zanim wyjmiesz ciasto z formy. Posyp cukrem pudrem i podawaj 🙂
Smacznego!