Makaron z krewetkami cajun
Przyprawa cajun ma wiele zastosowań w kuchni, pasuje zarówno do owoców morza, wieprzowiny czy można z niej zrobić świetny dip na bazie jogurtu. Lekko ostra mieszanka cajun można otrzymać zarówno w domowych warunkach mieszając odpowiednie przyprawy jak i znaleźć gotową mieszankę w sklepie. Przygotowanie makaronu z krewetkami cajun jest niezwykle proste i szybkie, a smak dania jest po prostu świetny. W kilkanaście minut można otrzymać przepyszny obiad 🙂
Składniki:
250 g makaronu penne
400 g surowych krewetek oczyszczonych
2 łyżki przyprawy cajun
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 szklanka śmietanki 30%
½ szklanki startego sera parmesan
Przygotowanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu do miski włożyć krewetki, przyprawę cajun i oliwę. Wymieszaj, aby połączyć składniki. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i rozpuść. Smażyć krewetki partiami, aż staną się złotobrązowe z każdej strony. Przenieś ugotowane krewetki na czysty talerz. W międzyczasie na tej samej patelni wlej śmietankę i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego. Dodaj parmezan i wymieszaj, aby się rozpuścił, a sos zgęstnieje. Dodaj ugotowany makaron i krewetki. Udekoruj natką pietruszki 🙂
Smacznego!