Proste w przygotowaniu, smaczne, delikatne, miękkie, idealne do burgerów, do szarpanej wołowiny czy też na zwykłe kanapki. Bułki bardzo szybko znikają, bo są po prostu przepyszne i idealnie smakują na ciepło z samym masłem 🙂

Składniki:

Zaczyn z drożdży:

100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
25 g świeżych drożdży pokruszonych na mniejsze kawałki
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru

Ciasto:

200 ml mleka (najlepiej letniego)
550 g przesianej mąki
½ łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki cukru
50 g rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

1 łyżka mleka
1 żółtko
sezam (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zaczyn z drożdży:

Do mleka dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość trzykrotnie.

Ciasto:

Do miski wsyp mąkę, sól, jajko, cukier i zaczyn z drożdzy. Wyrabiaj ciasto dodając stopniowo mleko. Gdy ciasto będzie jednolite i nie będzie lepić się do rok dodaj rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie jednolita, elastyczna masa. Przenieś ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na conajmniej godzinę. Po tym czasie weź ciasto i wyrób je przez minutę. Podziel ciasto na 11 części i uformuj kulki. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wszystkie kulki ułóż na tej blaszce. Rozpłaszcz je na placek o wysokości jednego centymetra, przykryj blachę z ciastem ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.

Przygotowanie bułek:

Gdy bułki wyrosną wymieszaj mleko z żółtkiem. Każdą bułkę posmaruj mieszanką mleczno – jajeczną i ewentualnie posyp sezam. Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra – dół) i piecz bułki przez 15-18 minut, aż nabiorą ładnego koloru.

Smacznego!

pieczywo, masło, proste przepisy, jajko, mąka, mleko, piekarnik, sól, sezam, cukier, drożdże

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 ⁄ 12 =