Quesadillas
Quesadillas to podgrzane placki tortilli z serem z ulubionymi dodatkami. Tym razem przedstawiam Wam przepis na śniadanie z nadzieniem podobnym do jajecznicy. Łatwe, szybkie i smaczne danie da Ci energię na cały dzień.
Składniki:
2 płaty tortilli
2 duże jajka roztrzepane
sól i pieprz do smaku
30 g kiełbasy żywieckiej pokrojonej w kostkę
½ szklanki startego żółtego sera
1 łyżka szczypiorku posiekanego
olej do smażenia
2 łyżki śmietany 18%
½ łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę i smaż przez 3-5 minut. Dodaj jajka i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok. Na tej samej patelni połóż jeden płat tortilli, zmniejsz ogień. Dodaj połowę startego sera. Dodaj połowę mieszanki jajka z kiełbasą na wierzch. Smaż przez 1-2 minuty, aż ser zacznie się rozpuszczać, a tortilla uzyskiwać złoty kolor. Ostrożnie złóż tortillę. Zdejmij z patelni i przekrój na pół. Przygotuj drugą tortillę w ten sam sposób z pozostałych składników. Połącz śmietanę z oliwą aby uzyskać prosty sos do tortilli.
Smacznego!