Żeberka w sosie własnym z warzywami to przepis na prosty i świetny obiad. Czas przygotowania jest długi, ale naprawdę warto poczekać każdą minutę, bo smak tego dania wszystko wynagradza. Mięso jest soczyste, odchodzi od kości, warzywa są miękkie i niezwykle aromatyczne, a sos idealnie uzupełnia to danie. Spróbuj, a na pewno ten przepis będzie jednym z Twoich ulubionych 🙂

Składniki:

1 ½ kg żeberek umytych, osuszonych i pokrojonych na kawałki z jedną kostką
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojonych w kostkę
1 kawałek selera korzeniowego o wielkości około 6 centymetrów obranego i pokrojonego w kostkę
2 marchewki pokrojone w duże talarki
1 pietruszka pokrojona w talarki
1 batat pokrojony w kostkę
2 łyżki sosu sojowego
¾ l gorącej wody
1 łyżka słodkiej papryki
⅓ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
¼ szklanki mąki + 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki soli
olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ¼ szklanki mąki, słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Wszystkie kawałki żeberek dokładnie obtocz w mieszance z mąką. Na dużym ogniu rozgrzej olej na patelni i partiami smaż żeberka z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu przenieś żeberka na talerz. Na tej samej patelni ponownie dodaj olej i smaż cebulę z czosnkiem przez 3 minuty. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż razem przez 4 minuty. Dodaj żeberka, wymieszaj, dodaj sos sojowy i całość zalej wodą. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 1 ½ godziny od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odlej ⅕ szklanki wywaru. Do garnka dodaj pokrojone bataty i gotuj jeszcze przez pół godziny. Gdy wywar w szklance się ostudzi (możesz dodać trochę zimnej wody) dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Mieszankę tą dodaj do żeberek i dokładnie wymieszaj aby zagęścić sos. Gotuj przez około 2 minuty. Dopraw do smaku. Podawaj z kaszą lub ziemniakami i ulubioną sałatką 🙂

Smacznego!

marchewka, mąka, czosnek, olej, cebula, pietruszka, pieprz, wieprzowina, ziemniaki, żeberka, sól, sos sojowy, seler naciowy, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 + 3 =