Ciasto z borówkami i kruszonką
Proste w wykonaniu, niezwykle smaczne i pięknie prezentujące się ciasto. Razem z słodkimi borówkami i chrupiącą kruszonką tworzą niebywale smaczny deser. Idealna przekąska dla każdego, nadająca się do kawy, herbaty czy też po prostu jako słodka przekąska 🙂
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
200g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ szklanki borówki
Kruszonka:
100g mąki
75g masła klarowanego
1 łyżeczki cukru wanilinowego
50g cukru
Przygotowanie:
Ciasto:
Opłucz borówki na sicie pod bieżącą wodą i pozostaw do odsączenia. W międzyczasie ubij jajka z cukrem na sztywną białą masę. Wlej olej i ekstrakt waniliowy i chwilę ubijaj. Przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodaj cały czas miksując, aż składniki się połączą. Ciasto wlej do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Na wierzch połóż odsączone borówki.
Kruszonka:
W rondelku roztop masło. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej roztopione masło i mieszaj, aż powstanie kruszonka. Posyp nim rozprowadzone na cieście owoce.
Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Piecz 45 minut (góra-dół). Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!