Tort z borówkami i polewą cytrynową
Smaczny, prosty, orzeźwiający, słodko – kwaśny tort idealny na ciepłe letnie dni. Świetny na każdą okazję, szczególnie w sezonie wakacyjnym. Z kawałkami owoców, cytryny i mięty uzyskamy pięknie prezentujący się deser 🙂
Składniki:
Biszkopt (na formę o średnicy 26-27 cm):
7 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Twaróg cytrynowy:
⅓ szklanki cukru
3 duże jajka
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
½ szklanki masła, rozpuszczonego
Krem:
1.5 l śmietanki 36%
250 g mascarpone
3 fixy do śmietanki
16g cukru wanilinowego
cukru pudru do smaku
Dodatkowe składniki:
cytryna, paski
200g świeżych borówek
liście świeżej mięty
Przygotowanie:
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka umieść w misce i mieszaj, aż utworzą lekką pianę. Miksując na najwyższych obrotach miksera zacznij dodawać po łyżce cukru (każdą następną łyżkę należy dodawać dopiero po całkowitym rozpuszczeniu dodanej wcześniej porcji). Do ubitej piany dodaj kolejno żółtka, a na koniec wlej wodę. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sito i dodaj po łyżce do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Spód tortownicy o średnicy 26-27 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez około 30 minut lub do momentu, aż włożona wykałaczka będzie sucha. Pozostaw do ostygnięcia.
Twaróg cytrynowy:
W kąpieli wodnej ubij cukier i jajka na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny i roztopione masło. Podgrzewaj i ciągle mieszaj, aż masa zgęstnieje. Pamiętaj, by nie doprowadzić do wrzenia. Wlej masę do szklanej miski i przykryj folią spożywczą. Pamiętaj, aby docisnąć folię spożywczą do górnej części skrzepu, aby uniknąć tworzenia się kożucha. Przechowuj w lodówce do ostygnięcia lub najlepiej zostaw na całą noc.
Krem:
Mocno schłodzoną śmietankę wlej do chłodnej, metalowej miski, dodaj mascarpone i zmiksuj. W trakcie ubijania dodaj cukier i fixy. Ubijaj do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Wstaw do lodówki na godzinę do zgęstnienia.
Złożenie:
Przekrój ciasto na trzy części. Umieść pierwszą warstwę ciasta na desce do ciasta. Włóż krem do szprycy. Wyciśnij krem po bokach ciasta. Umieść 2-3 łyżki twarogu cytrynowego na środku i równomiernie rozprowadź, dzięki temu nadzienie będzie dwuwarstwowe. Udekoruj krem świeżymi jagodami. Połóż drugą warstwę ciasta i zrób to samo. Umieść ostatnią warstwę ciasta i posmaruj pozostałym kremem na wierzchu i bokach ciasta. Udekoruj ciasto jagodami, plasterkami cytryny i miętą 🙂
Smacznego!