Gulasz wołowy z marchewką
Najczęściej w polskiej kuchni przygotowuje się gulasze wieprzowe, jednak wołowe też są bardzo popularne i równie pyszne. Mięso to jest bogate w białko, a do tego daje uczucie sytości przez długi czas. Przepis ten jest prosty, składniki łatwo dostępne, a smak wynagradza czekanie, aż mięso będzie miękkie 🙂

Składniki:
500 g mięsa wołowego na gulasz pokrojonego w kostkę
2 marchewki pokrojone w półtalarki
1 średnia cebula pokrojona w dużą kostkę
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 szklanka gorącego bulionu
olej do podsmażenia
Przygotowanie:
Na dużym ogniu podgrzej olej i podsmaż mięso z każdej strony. Dodaj marchewkę i cebulę i smaż razem przez chwilę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, majeranek i pieprz, wymieszaj. Całość zalej bulionem i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 ½ godziny aż mięso będzie miękkie od czasu do czasu mieszając. Możesz dolać bulionu jak za dużo odparuje. Pod koniec dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj i zagotuj na 2-3 minuty. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj gulasz udekorowany natką pietruszki.
Smacznego!
