Stek z udźca wołowego z warzywami
Steki wołowe mają wiele walorów smakowych, a z dodatkiem masła wychodzą po prostu niezwykle smacznego. Dodatkowo pyszne warzywa z podstawowymi przyprawami i masłem tworzą danie przepyszne. Danie proste, do przygotowania dosłownie w kilkanaście minut i do tego genialne 🙂
Składniki:
500 g cienkiego udźca wołowego (u mnie 2 plastry) w temperaturze pokojowej
3 łyżki masła
300 g szpinaku
450 g mrożonych warzyw (u mnie kalafior, brokuł, marchewka)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
⅛ szklanki wody
Przygotowanie:
Na dużym ogniu na patelni wlej wodę, dodaj 1 ½ łyżki masła i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuści i mieszanka zacznie wrzeć dodaj mrożone warzywa. Duś razem przez około 15 minut, aż warzywa się rozmrożą, a woda zredukuje. Dopraw do smaku pieprzem. Przez ten czas na drugiej patelni rozpuść ½ łyżeczki masła. Dodaj szpinak i smaż razem przez parę minut, aż szpinak się zmniejszy i pokryje masłem. Steki oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Na kolejne patelni rozgrzej olej, aż zacznie lekko dymić. Połóż mięso i smaż z każdej strony przez minutę. Pod koniec smażenia daj na każdy stek ½ łyżeczki masła aby podkreślić walory smakowe. Przenieś na talerz i daj mięsu odpocząć przez około 10 minut, aby soki się uspokoiły. Podawaj z wcześniej przygotowanymi warzywami i młodymi ziemniakami z masłem.
Smacznego!