Kruche, soczyste mięso w ciemnym sosie pieczarkowym to idealny sposób na przygotowanie bitek wołowych. Sporo osób obawia się przygotowania wołowiny, a to naprawdę smaczne, sytę i proste w przygotowaniu mięso. Danie to jest pełne smaku i niezwykle aromatyczne 🙂

Składniki:

0,8 – 1 kg udźca wołowego pokrojonych w duże plastry i utłuczone tłuczkiem (6-7 plastrów)
200 g pieczarek pokrojonych na mniejsze części
2 średni cebule pokrojone w piórka
4 ząbki czosnku pokrojone na mniejsze kawałki
2 łyżki sosu sojowego
400 ml wrzątku
3 łyżki oleju
1 łyżka masła klarowanego
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka oregano
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

Plastry wołowiny natrzyj z każdej strony połową pieprzu. Rozgrzej olej na patelni na dużym ogniu. Smaż wołowinę z każdej strony na brązowy kolor około 2-3 minuty. Wkładaj plastry na patelnie partiami, aby wołowina nie obniżyła temperatury oleju i nie zaczęła się gotować, powinna się smażyć. Usmażoną wołowinę przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż cebulę na małym ogniu. W tym samym czasie na drugiej patelni rozpuść masło i podsmaż pieczarki. Cebulę i pieczarki smaż przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, ważne by nie przypalić. Pod koniec smażenia dodaj do cebuli czosnek, podsmażone pieczarki, oregano i całość dokładnie wymieszaj. Smaż razem kilka minut i przenieś zawartość patelni do garnka z wołowiną. Całość zalej wrzątkiem, dodaj pozostały pieprz, sól, liście laurowe, ziela angielskie i duś na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie dodaj sos sojowy i duś kolejne 30-60 minut, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmij mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zawartość garnka zblenduj na jednolitą masę. Włóż z powrotem mięso, ewentualnie sos dopraw do smaku. Podawaj z ziemniakami, kopytkami lub kluskami i ulubioną sałatką 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, wołowina, masło, proste przepisy, czosnek, pieczarki, olej, cebula, oregano, pieprz, sól, sos sojowy, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 12 =