Pieczony pstrąg z rozmarynem i cytryną
Pstrąg to ryba słodkowodna bardzo popularna i łatwo dostępna w Polsce. Zawiera chude mięso (prawie bez tłuszczu) bogate w dużą ilość białka i witamin. Razem z rozmarynem i cytryną powstaje wspaniałe danie z delikatnym mięsem, które dosłownie rozpływa się w ustach. W ten sposób można przygotować rybę bez tłuszczu w piekarniku, lub na grillu piecząc każdą stronę po 10 minut 🙂
Składniki:
2 patroszone pstrągi
3 ząbki czosnku drobno posiekane
sok z pół cytryny + pół cytryny pokrojonej w półksiężyce do ozdoby
kilka gałązek rozmarynu
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Pstrąga dokładnie umyj, osusz i natnij skórę. Środek ryby skrop sokiem z cytryny, dodaj gałązkę rozmarynu, posiekany czosnek, pieprz i sól. W nacięcia włóż liście rozmarynu i skrop sokiem z cytryny. Skórę ryby delikatnie dopraw solą i pieprzem. Włóż pstrągi do naczynia żaroodpornego i piecz przez 25 minut w temperaturze 220°C. Udekoruj świeżymi gałązkami rozmarynu i plastrami cytryny. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.
Smacznego!