Pieczony łosoś
2020-11-27 / Dania dietetyczne / Dania / Zdrowo / Owoce morza
Jedno z naprawdę prostszych dań, a do tego niezwykle smaczne. Cytryna i przyprawy świetnie podkreślają smak tej aromatycznej ryby, danie robi się samo w piekarniku, a na przygotowanie potrzeba dosłownie kilka minut. Idealny sposób na zdrowy, szybki obiad 🙂
Składniki:
500 g filetu z łososia umytego i osuszonego (jeśli ma to też warto usunąć ości)
2 plasterki cytryny
sok z pół cytryny
mały pęczek koperku posiekanego
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Łososia połóż na folii aluminiowej. Polej sokiem z cytryny. Oprósz solą, pieprzem i koperkiem. Na wierzch daj plasterki cytryny. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj z ulubioną sałatką.
Smacznego!