Nuggetsy z dorsza z piekarnika
Po przygotowaniu nuggetsów z kalafiora oraz stripsów z kurczaka przyszedł czas na pyszną i zdrową rybę. Nuggetsy z dorsza są proste i szybkie w przygotowaniu, a smak jest po prostu genialny. Idealne jako wieczorna przekąska czy też pyszny obiad dla całej rodziny 🙂
Składniki:
polędwiczka z dorsza (około 400 g) pokrojona w 1 cm paski
1 jajko roztrzepane
szczypta soli
½ łyżeczki pieprzu
½ szklanki bułki tartej
½ szklanki sera parmezan
1 łyżeczka czerwonej papryki
30 g masła
mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
Bułkę tartą, ser, sól, pieprz i czerwoną paprykę dokładnie wymieszaj. Kawałek ryby obtocz w mące, potem w jajku a następnie we wcześniej przygotowanej mieszance. Układaj na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Powtarzaj dla wszystkich kawałków ryby. Na każdy kawałek ryby daj mały plasterek masła. Piecz w temperaturze 200°C (termoobieg) przez 12-15 minut. Podawaj z frytkami i ulubionym sosem 🙂
Smacznego!