Mięso mielone niezwykle często znajduje zastosowanie w mojej kuchni. Od kotletów mielonych, poprzez spaghetti, aż do zupy z pulpetami. Tym razem postanowiłam zrobić przepyszną i niezwykle efektowną pieczeń z mięsa mielonego, boczkiem i żurawinowo serowym nadzieniem. Efekt wizualny i smakowy zwala z nóg, danie jest przepyszne i na pewno usłyszysz prośby o dokładkę 🙂

Składniki:

700-800 g mięsa mielonego wieprzowego
2 średnie cebule starte w blenderze
3 ząbki czosnku starte w blenderze
200 g sera żółtego w plastrach lub startego
200 g boczku wędzonego w plastrach
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
½ łyżki kucharka lub vegety lub przyprawy uniwersalnej
3-4 łyżek dżemu żurawinowego
sól i pieprz do smaku
łyżka oleju

Przygotowanie:

Rozgrzej na małym ogniu patelnię i na oleju podsmaż cebulę i czosnek na szklany kolor. Dodaj vegety i smaż razem chwile. Wsyp do miski. Do tej samej miski dodaj mięso mielone, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Przygotuj papier do pieczenia w kształcie prostokąta i rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o grubości około 0,7 cm. Wierzch wysmaruj 3 łyżkami żurawiny i równomiernie ułóż ser. Zawiń mięso za pomocą papieru na roladę. Ułóż plastry boczku prostopadle do rolady i ponownie zawiń, aby mięso mielone zawinęło się w boczku. Jeśli masz za krótkie plastry postaraj się zawinąć tak, aby boczek był na wierzchu rolady. Roladę razem z papierem do pieczenia przenieś na blachę do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C (grzałka góra – dół) przez 40-45 min. Po wyciągnięciu z piekarnika daj odpocząć mięsu przez 15 minut. Wierzch rolady możesz posmarować dżemem żurawinowym. Podawaj ze świeżymi warzywami i ziemniakami 🙂

Smacznego!

boczek, pieczenie, ser, jajko, czosnek, dżem, olej, cebula, piekarnik, pieprz, wieprzowina, bułka tarta, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 × 10 =