Zawijaniec z sałaty, bekonu i pomidorów
Uwielbiam wszelkie wrappery, twistery i zawijańce w tortilli. Tym razem zamiast używać pszennych produktów jako wrapper postanowiłam użyć w stylu koreańskim sałatę. Ciekawy sposób na smaczną przekąskę z śmietanowym sosem, boczkiem i sałatą lub jako dodatek do obiadu 🙂

Składniki:
200g boczku, pokrojonego w kostkę
¼ szklanki śmietany 12%
2 łyżki majonezu
1 łyżeczki octu czerwonego
½ łyżeczki cukru
szczypta soli
szczypta mielonego pieprzu
1 duży pomidor, bez pestek i pokrojony w kostkę
3 liście sałaty
Przygotowanie:
Na średnim ogniu usmaż boczek na brązowy kolor. Odstaw boczek na bok. Przygotuj każdy liść sałaty tak, aby można ją faszerować. W dużej misce wymieszaj śmietanę, majonez, ocet, cukier, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj pomidory i usmażony boczek, ponownie wymieszaj. Farsz włóż do sałaty i zawiń. Danie jest gotowe do spożycia 🙂
Smacznego!
