Krem z cukini
Krem z cukini to przepis na lekką, niskokaloryczna kremową zupę. Jest to danie o dużej wartości odżywczej, lekkie, idealne zarówno podczas diety, jak i dla małego dziecka. Przygotowanie jest szybkie i niezwykle proste, składniki łatwo dostępne, a smak naprawdę świetny 🙂
Składniki:
1 duża cukinia (600-700g) pokrojona w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
800 ml gorącego bulionu warzywnego (użyłam trzech domowych kostek na bulion)
2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka oliwy
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużym garnku z grubym dnem podgrzej oliwę. Zeszklij na oliwie cebulę z czosnkiem. Dodaj cukinię i smaż przez 7-10 minut razem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Zalej całość bulionem, dodaj pietruszkę i gotuj razem przez 15-20 minut, aż cukinia zmięknie. Zdejmij z ognia zblenduj zupę na krem. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z pomidorami koktajlowymi, podsmażonymi plastrami cukinii, łyżeczka śmietany i innymi ulubionymi składnikami jak na przykład grzanki 🙂
Smacznego!