Ciasto drożdżowe z kruszonką
W Polsce niezwykle popularne ciasto, dla mojego męża to smak dzieciństwa. Świetne, puszyste, słodkie drożdżowe ciasto z genialną kruszonką, która aż kusi by wyjadać ją z ciasta, czyli przepis na proste i niezwykle smaczne klasyczne ciasto idealne do kawy, mleka czy kakao 🙂
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej przesianej
2 jajka
25 g roztopionego masła
130 ml ciepłego mleka
8 g suchych drożdży
5 łyżki cukru
Kruszonka:
50 g zimnego masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej przesianej
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto razem wymieszaj i wyrabiaj ciasto na jednolitą masę przez około 8 minut (możesz do tego użyć robota planetarnego). Po wyrobieniu ciasta zostaw je w misce i przykryj ściereczką. Pozostaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie lekko wyrób ciasto ręcznie i przenieś je do prostokątnej foremki (większej) i odstaw ponownie na 20 minut pod przykryciem.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób kruszonkę. Jeśli robisz to ręcznie to po wyrabianiu wstaw kruszonkę do lodówki na 10 minut
Składanie:
Gdy ciasto już wyrośnie w formie wysyp na nią kruszonkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra – dół) na 25-30 minut, aż ciasto będzie brązowe, a patyczek będzie suchy. Wyciągnij z piekarnika i podawaj na ciepło lub zimno z masłem, dżemem czy innymi ulubionymi dodatkami 🙂
Smacznego!