Zupa Wonton
Chłodna pogoda sprawiła, że od kilku dni mam ochotę na ciepłe zupy, a ta zupa wonton to doskonałe danie. Jest to chińskie danie z bulionu i pierożkami wieprzowymi, które rozpływają się w ustach. Obfita, zdrowa i pyszna zupa, którą łatwo zrobić i każdemu będzie smakować 🙂
Zupa
Składniki:
8 szklanki bulionu z drobiu
2 ząbki czosnku, rozgniecione
kawałek imbiru wielkości kciuka pokrojonego w plastry
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju
sól i pieprz
2 cebule dymki
usmażony czosnek do dekoracji
Pierożki Wonton
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule dymki posiekane
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka startego imbiru
1 ½ mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
ciasto wonton, użyłam domowego
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mieloną wieprzowinę, dymkę, sos sojowy, olej, starty imbir i skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną. Nabierz łyżką mieszanki wieprzowej na środek ciasta wonton. Zwilż krawędzie i złóż na pół, aby utworzyć trójkąt. Połącz boki razem. Umieść na posypanej mąką płaskiej powierzchni. Powtórz proces z pozostałymi wontonami. W międzyczasie rozgrzej olej w garnku na średnim ogniu. Podsmaż imbir, aż będzie ładnie brązowy. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodaj bulion i sos sojowy i zagotuj. Usuń czosnek, imbir i wyrzuć. Dodaj wontony i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj do miseczek i udekoruj dymką. Można też dodać smażony czosnek lub olej czosnkowy chili 🙂
Smacznego!