Golonki z indyka w marynacie miodowo – piwnej
Większości osobom golonka kojarzy się z tłustym, wieprzowym mięsem dlatego nie zawsze chętnie po nią sięgają mimo świetnego smaku. Dla wieprzowej golonki świetną alternatywą jest pyszna, mięsna, soczysta golonka z indyka. Przygotowanie jest proste, a miodowo piwna marynata sprawia, że mięso jest soczyste i niezwykle aromatyczne 🙂
Składniki:
2 golonki z indyka
1 szklanka ulubionego piwa (u mnie pszeniczne)
1 łyżka miodu
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżk kurkumy
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
szczypta soli
Przygotowanie:
Piwo z miodem oraz przyprawami razem wymieszaj na marynatę. Do marynaty włóż indyka i zamarynuj przez całą noc. Po tym czasie wyciągnij indyka z marynaty i przełóż do naczynia żaroodpronego (dodaj kieliszek marynaty na dno naczynia). Piecz pod przykryciem w temperaturze 180°C przez godzinę, po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz przez kolejne 30-40 minut aż mięso ładnie się zarumieni. Podawaj z pieczonymi ziemniakami (możesz piec ziemniaki razem z golonkami) i ulubioną sałatką.
Smacznego!