Pizza na grubym cieście
Lubimy pizzę i często robię ją dla swojej rodziny. Najczęściej jednak robiliśmy pizzę na cienkim cieście. Dowiedziałam się jednak, że moi teściowie często robili pizze na grubym, drożdżowym cieście, dlatego postanowiłam też taką przygotować. Efekt jest naprawdę super, pizza jest smaczna, puszysta, niczym bułka i pizza w jednym. Gorąco polecam! 🙂
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody (nie może być za gorąca bo zabije drożdże)
½ łyżeczki cukru
1 ½ łyżeczki suchych drożdży
3 łyżki oliwy
szczypta soli
Sos pomidorowy:
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku posiekany
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
szczypta cukru
szczypta soli
szczypta oregano
szczypta bazylii
szczypta mielonego pieprzu
100 g kukurydzy konserwowej odsączonej
Dodatki:
1 cebula pokrojona w piórka
kilka pieczarek pokrojonych w kostkę
podsmażona pokrojona w plastry pierś z kurczaka delikatnie oprószone gyrosem
kawałek kiełbasy pokrojonej w plastry
kilka plastrów szynki pokrojone na kawałki
1 mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
olej do podsmażenia
200 g startego sera żółtego
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć na jednolite ciasto przez około 7 minut. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 90 minut aż ciasto wyrośnie.
Sos:
W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek. Smaż chwilę, ale uważaj by czosnek nie przypalić. Dodaj pomidory z puszki i resztę składników, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Pod koniec dodaj kukurydzę i wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku. Odstaw do ostygnięcia.
Dodatki:
Dodatki można dobierać dobrowolnie, w przepisie jest tylko przykład 🙂 Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę i smaż chwilę na szklany kolor. Dodaj kiełbasę, szynkę, pieczarki i paprykę. Smaż, aż woda w dodatkach się zredukuje. Pod koniec dodaj podsmażonego kurczaka i całość dokładnie wymieszaj (możesz doprawić pieprzem, solą, oregano lub innymi ulubionymi przyprawami).
Składanie:
Gdy ciasto urośnie to wyrób je ręcznie jeszcze raz i rozprowadź w wysokiej blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam blaszkę o wymiarach 36 cm x 25 cm oraz 6 cm wysokości. Na wierzch ciasta daj sos pomidorowy, następnie podsmażone składniki i na sam wierzch starty ser. Pizze piecz w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez 30-35 minut. Możesz podawać z sosem czosnkowym lub innymi ulubionymi składnikami 🙂
Smacznego!