Efektowne, kolorowe, aromatyczne, proste i bardzo smaczne danie. Papryczki z mięsem, ryżem i dużą ilością sera spokojnie zaspokoją każdego apetyt. Świetne danie zarówno na imprezy jak i na klasyczny rodzinny obiad 🙂

Składniki:

3 duże czerwone papryki (warto wybrać takie, które będą stabilnie stać)
250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 szklanki ugotowanego ryżu
100 g startego żółtego sera
1 ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
sól i pieprz
½ łyżeczki suszona pietruszka
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki oregano
1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż razem. Kiedy mięso się usmaży dodaj ryż, sól, pieprz, pietruszkę, słodką paprykę i oregano. Wymieszaj i smaż wszystko razem chwilę. Odstaw do ostudzenia. Dodaj 20 g żółtego sera i wszystkie wymieszaj. Paprykę umyj, i odetnij górę jak kapelusz. Usuń nasiona w środku papryki i przełóż farsz ugniatając go za pomocą ręki lub łyżki. Do naczynia żaroodpornego wlej trochę wody i przełóż papryczki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 25 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i posyp serem. Piecz 10-12 minut aż ser ładnie się rozpuści. Możesz też przy okazji upiec “kapelusze” papryczki do dekoracji.

Smacznego!

papryka, ser, czosnek, cebula, wieprzowina, ryż

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 1 =