Nadziewana pieczona dynia
Dynia nadziewana mięsem, kaszą i warzywami jest naprawdę pysznym, aromatycznym, efektownym i bardzo sycącym daniem. Delikatny, kremowy miąższ dyni idealnie komponuje się z mięsnym farszem. Proste składniki, szybkie przygotowanie to świetny przepis na piękny jesienny obiad 🙂
Składniki:
2 małe dynie
500 g mięsa mielonego
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
3 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
100 g pomidorów koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
1 mała cukinia pokrojona w kostkę
garść suszonych śliwek pokrojonych w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
1 cebula pokrojona w kostkę
1 papryczka chili posiekana
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
½ łyżeczki mielonego imbiru
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy do smażenia
2 łyżki świeżej pietruszki posiekanej
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w garnku na średnim ogniu. Kiedy olej będzie wystarczająco gorący dodaj seler i paprykę. Smaż przez 5 minut. Dodaj mięso i smaż, aż mięso zmieni kolor. Dodaj pomidory, cukinię, śliwki, czosnek, cebulę i chili. Wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut. Dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Dodaj imbir w proszku, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw. Ostrym nożem wytnij czubek dyni jak przykrywkę. Wyskrob ze środka wszystkie nasiona i kłaczki. Umyj i posyp środek dyni solą. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C na blaszce wyłożoną folią aluminiową. Po tym czasie wyciągnij dynie z piekarnika. Każdą z dyń nafaszeruj farszem mięsnym. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 20 minut, aż dynia będzie miękka. Przełóż na naczynie i udekoruj posiekaną pietruszką 🙂
Smacznego!