Truskawkowe semifreddo
Gorące dni nastały, więc trzeba odpowiednio przygotować się. Lodowy deser truskawkowy jest świetną opcją na smaczne wykorzystanie truskawek podczas ciepłych dni, a kawałki czekolady świetnie podkreślą smak tego deseru.
Składniki:
200 g śmietanki 30%
200 g truskawek
250 g mascarpone
7-10 biszkoptów savoiardi
2 białka z jajek
90 g cukru
40 ml wody
pokruszona gorzka czekolada
Przygotowanie:
Truskawki pokrój na małe kawałki, dodaj do śmietanki i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przecedź za pomocą sitka, pozostałe truskawki ugnieć za pomocą widelca. W rondelku wymieszaj wodę z cukrem i zagotuj, aby powstał syrop. Białka jajka ubij i powoli dodawaj gorący syrop ciąglę miksując. Dodaj mascarpone i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj rozgniecione truskawki i ponownie wymieszaj. Truskawką śmietankę ubij na sztywny krem i dodaj do masy, całość delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przelej do foremki i wstaw do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie biszkopt połóż na wierzch deseru. Wstaw deser ponownie do zamrażalnika na kilka godzin, aż się zamrozi. Wyciągnij deser z foremki tak, aby biszkopt był podstawą deseru. Udekoruj pokruszoną czekoladą.
Smacznego!