Pierogi z truskawkami
Proste w przygotowaniu, lekkie, dietetyczne i niezwykle pyszne pierogi to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierogi takie można przygotować z mrożonych truskawek, ale znacznie lepsze są ze świeżych owoców, na które czekamy cały rok 🙂
Farsz:
Składniki:
500 g truskawek pokrojonych w dużą kostkę
opcjonalnie cukier jeśli truskawki nie są słodkie
Ciasto na pierogi:
Składniki:
350 g mąki pszennej przesianej przez sitko
35 g masła
125 ml wody
1 jajko
szczypta soli
mąka do podsypania blatu
Przygotowanie:
Do gotującej się wody dodaj masło, aby je roztopić. Mąkę wymieszaj z solą i wlej do niej mieszankę wody i masła cały czas mieszając. Dodaj jajko i wymieszaj składniki. Posyp blat mąką i wyrób ciasto przez 5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj folią aby nie wyschło i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Blat posyp mąką i rozwałkuj kawałek ciasta na grubość około 2mm (pozostałe ciasto trzymaj pod przykryciem, żeby nie wyschło). Za pomocą szklanki lub okrągłego naczynia wytnij kółko z ciasta i włóż truskawki. Zlep dokładnie brzegi uważając, aby truskawki nie wypadły. Pierogi możesz układać na stolnicy. Przez ten czas zagotuj wodę z dużą szczyptą soli. Gdy woda będzie delikatnie bulgotać dodaj partiami pierogi. Gotuj je przez 2 minuty po wypłynięciu (dla pewności możesz jednego pieroga pokroić by sprawdzić, czy ciasto jest już miękkie). Podawaj ze śmietaną lub jogurtem i ewentualnie cukrem 🙂
Smacznego!