Pierwszy raz kompot spróbowałam na polskim weselu. Byłam zaskoczona, że napój owocowy może tak dobrze smakować na ciepło. Kompot jest bardzo popularny w Polsce podczas sezonu owocowego, smakuje świetnie zarówno na zimno, jak i na ciepło, a sposób przygotowania jest naprawdę prosty. Zaskocz rodzinę owocowym napojem 🙂

Składniki:

450 g truskawek (mogą być mrożone)
5 łyżek cukru
1,7 l wody

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej wodę i podgrzej. Gdy woda będzie ciepła dodaj cukier, rozpuść go mieszając i zagotuj. Dodaj truskawki i gotuj na małym ogniu maksymalnie przez 10 minut, aby nie rozgotować truskawek. Podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz też dodać plaster cytryny do smaku 🙂

Smacznego!

truskawki, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 6 =