W Polsce mieszkam w Poznaniu dlatego miałam okazję zapoznać się z obchodami świętomarcińskimi, które wypadają zawsze 11 listopada, dniem ważnym dla Polaków bo jest to także dzień niepodległości Polski. Podczas obchodów Dnia Świętego Marcina głównym smakołykiem jest rogal świętomarciński. Oryginalna receptura zawiera biały mak oraz margarynę, a do tego cukiernie muszą uzyskać certyfikat rogali świętomarcińskich by móc je sprzedawać, ale w domu możemy przygotować rogaliki bez certyfikatu, poza terenami Poznania i tak, jak w smaku nam odpowiada. Zachęcam na domowy sposób przygotowania tych słodkich, przepysznych, aromatycznych rogalów 🙂

Nadzienie (najlepiej przygotować je dzień przed):

Składniki:

200 g niebieskiego maku (oryginalnie powinien być biały, ja wykorzystałam niebieski)
120 g pokruszonego ciasta biszkoptowego (przygotowałam domowy biszkopt)
100 g cukru
80 ml miodu
35 g masła
35 g rodzynek drobno posiekanych
35 g migdałów sparzonych, obranych ze skórki i drobno zmielonych
1 łyżka skórki z pomarańczy (przepis) drobno posiekanej
2 jajka

Przygotowanie:

Mak delikatnie przepłucz używając sitka o małych oczkach lub gazy. Włóż do garnka i zalej wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aby woda czasem bulgotała. Po tym czasie włóż do sitka lub gazy i dokładnie odsącz z nadmiaru płynu. Następnie zmiel mak 2-3 razy za pomocą maszynki do mięsa na najdrobniejszych oczkach lub delikatnie zmiksuj za pomocą blendera. Masło włóż do garnka i na średnim ogniu roztop je. Dodaj cukier, miód, rodzynki, migdały oraz skórkę z pomarańczy. Podgrzej przez 2-3 minuty, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Dodaj mak i smaż razem przez około 10 minut często mieszając, aby nie przypalić mieszankę. Następnie mieszankę pozostaw do ostudzenia. Ostudzoną mieszankę przenieś do miski razem z pokruszonym ciastem biszkoptowym i dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj jajka i cały czas ucieraj na gładką masę. Masę przechowuj w lodówce

Ciasto półfrancuskie

Składniki:

160 ml mleka podgrzanego tak by w dotyku było ciepłe (nie gorące)
400 g mąki przesianej przez sitko
48 g masła rozpuszczonego
48 g cukru + 2 łyżeczki cukru
1 jajko
10 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej
110 g mrożonego masła
szczypta soli

Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszaj drożdże z 2 łyżeczkami cukru, 40 ml ciepłego mleka i 1 łyżeczki mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. W tym czasie ubij jajka razem z cukrem na puszystą masę. Resztę mąki wsyp do miski, dodaj resztę mleka, przygotowany rozczyn z drożdży, sól, utarte jajko z cukrem i roztopione masło. Wymieszaj dokładnie, a następnie przenieść na stolnicę. Wyrabiaj i zagniataj ręcznie ciasto przez 7 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale nie będzie się kleić. Włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie przebij ciasto pięścią i je przez chwilę wyrób. Na stolnicy rozwałkuj je na prostokątny kształt, jeśli ciasto się klei posyp mąką. Zetrzyj mrożone masło na ⅔ części prostokąta po lewej stronie, a ⅓ część prawej strony pozostaw pustą. Ciasto musisz teraz złożyć na 3 części zaczynając od części bez masła, czyli pustą część nałóż do środka na połowę części z masłem. Następnie złóż do środka pozostałą część masła i w ten sposób powstały 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Dociśnij ciasto i ponownie rozwałkuj je na prostokąt. Ciasto złóż ponownie w ten sam sposób i wstaw do lodówki na pół godziny. Czynność tą powtarzaj jeszcze 2 razy za każdym razem schładzając ciasto w lodówce, za każdym razem możesz lekko posypać stolnice mąką. Przygotowane tak ciasto rozwałkuj na długi prostokąt o grubości około pół centymetra. Wytnij z niego trójkąty i nałóż farsz za pomocą rękawa cukierniczego, następnie farsz równomiernie rozsmaruj. Podstawę trójkąta lekko zawiń i natnij na środku aby powstały uchwyty i zawiń rogala. Zawiniętego rogala połóż na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj rogale szmatką i pozostaw na około 40 minut do urośnięcia. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Dekoracja rogali

Składniki:

80 g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
50 g migdałów sparzonych, obranych ze skórki i drobno zmielonych

Przygotowanie:

Cukier puder wymieszaj z wodą aby uzyskać lukier. Jeśli chcesz gęsty lukier dodaj więcej cukru pudru, jeśli rzadki dodaj wodę. Polej ciepłe rogale lukrem i posyp migdałami. Rogale gotowe do podania 🙂

Smacznego!

migdały, masło, ciasto, rogale, jajko, mąka, miód, mleko, pomarańcza, mak, cukier puder, poznań, rodzynki, sól, cukier, tradycyjne, woda, drożdże

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 9 =