Te wiosenne ciasteczka to wspaniały wielkanocny deser szczególnie dla dzieci. Świetnie też się sprawdza jako klasyczny weekendowy przysmak na popołudniowy deser. Ciasto cukrowe z kolorowymi cukierkami i kawałkami białej czekolady, które wygląda tak uroczo i pysznie!

Składniki:

1 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
113 g masła w pokojowej temperaturze
50 g cukru
100 g brązowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki kolorowych draży
½ szklanki białej czekolady i trochę białej czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wyłóż 15 cm kwadratową formę do pieczenia folią aluminiową. Spryskaj folię lekko olejem. Odłożyć na bok. W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól i odstaw na bok. W innej misce wymieszaj masło, granulowany cukier i brązowy cukier, aż będą dobrze połączone i puszyste. Dodaj pojedynczo jajka cały czas mieszając po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy i ubijaj przez 2 minuty. Powoli dodaj suche składniki (mąkę, sodę i sól) i mieszaj na wolnych obrotach, aż dobrze się połączą. Dodaj draże i kawałki białej czekolady. Ciasto przełóż do przygotowanej formy do pieczenia. Dodatkowo posyp drażami i kawałkami białej czekolady. Piecz przez 30 minut lub do momentu, aż kolor ciasta zmieni się na jasno brązowy. Trzeba uważać by nie piec za długo bo, batony powinny być miękkie w środku. Wyjmij z piekarnika i ostudź przez 10 minut. Pokrój w kwadraty i podawaj 🙂

Smacznego!

brązowy cukier, masło, cukierki, czekolada, ciastko, wielkanoc, jajko, mąka, sól, soda, cukier, słodkości, wanilia, biała czekolada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 − 5 =