Pizza pajęczyna
Pizza to jedno z moich ulubionych dań, bo łatwo i szybko się robi, ciasto samo rośnie, można dodać co się chce i na końcu smakuje pysznie. Impreza halloweenowa to idealny moment na przygotowanie takiej pizzy według własnej duszy artystycznej 🙂

Składniki:
Ciasto:
2 ½ szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka suchych drożdży
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodaj sól, cukier, drożdże, oliwę i wodę. Dokładnie wymieszaj i ugnieć ciasto na stolnicy przez około 10 minut lub do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do miski i przykryj szmatką. Umieść w ciepłym miejscu i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Sos:
1 puszka pomidorów w puszce krojonych i bez skórki
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki bazylii
szczypta cukru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wlej pomidory z puszki do rondla, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut lub gdy sos będzie gęsty.
Dodatkowo:
100 g pieczarek pokrojonych w plastry
czarne oliwki
200 g żółty ser starty
sos czosnkowy (przepis)
Pizza:
Ciasto rozwałkować na stolnicy. Zrób okrągły kształt ciasta o grubości 3-5 milimetrów i przełóż na blachę do pieczenia. Rozłóż sos pomidorowy na wierzch ciasta. Dodaj ser i pieczarki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230-250°C i piecz przez 12-15 minut. Po tym czasie udekoruj pizzę sosem czosnkowym i oliwkami na wzór pajęczyny.
Smacznego!

