Nie spotkałam jeszcze osoby, która nie lubi żeberek, a ten przepis jest dla mnie szczególny, ponieważ w taki sposób żeberka przygotowywała mi moja Mama, a teraz ja przygotowuje je dla mojej rodziny. Danie jest bogate w wiele smaków, od słodkości z ananasa, przez lekką słoność z sosu sojowego, aż do lekką pikantność z ketchupu. Prosty przepis z prostych składników, a żeberka wychodzą soczyste, aromatyczne, aż rozpływają się w ustach 🙂

Składniki:

½ kg żeberek
½ szklanki soku z ananasa
¼ szklanki sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżka zmielonego imbiru
½ szklanki ketchupu (może być pikantny)
1 łyżka oleju sezamowego
sól i pieprz do smaku
mąka do obtoczenia mięsa
olej
ziarna sezamu

Przygotowanie:

Do dużej miski przenieś sok z ananasa, sos sojowy, brązowy cukier, mielony pieprz, czosnek i imbir. Mieszaj wszystko aż do rozpuszczenia cukru. Dodaj żeberka i marynuj je co najmniej przez godzinę. Po tym czasie żeberka wraz z marynatą włóż do garnka i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut. Wyjmij mięso, obtocz w mące i smaż na oleju aż uzyskają lekko brązowy kolor i odłóż na bok. Na tą samą patelnię przenieś pozostały sos. Dodaj ketchup, olej sezamowy, sól, pieprz i zagotuj wszystko od czasu do czasu mieszając. Dodaj żeberka i mieszaj. Kiedy żeberka staną się brązowe i lekko skarmelizują posyp je ziarnami sezamu. Przełóż do naczynia i posyp na wierz szczypiorek. Podawaj z ryżem i ulubioną sałatką 🙂

Smacznego!

brązowy cukier, czosnek, imbir, ananas, żeberka, sos sojowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 + 5 =