Zupa szczawiowa to tradycyjna Polska zupa przygotowana na bazie rosołu i szczawiu. W tym przepisie wykorzystałam szczaw ze słoika, bo jeszcze nie nadszedł sezon na to warzywo, ale na pewno przygotuję ją także ze świeżego szczawiu. Smak zupy jest pyszny, lekko kwaskowaty, a gotowane jajko świetnie podkreśla walory smakowe tego dania 🙂

Składniki:

500 g żeberek wieprzowych
1 marchewka obrana
1 pietruszka obrana
¼ selera obranego
kawałek pora
300 g szczawiu ze słoika
około 2 l wody
4 łyżki śmietany 18%
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do garnka włóż żeberka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu i liście laurowe. Całość zalej zimną wodą. Przykryj garnek i zagotuj, zmniejsz ogień aby zupa tylko lekko bulgotała. Gotuj przez około 1 ½ godziny. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i za pomocą cedzaka wyciągnij wszystkie składniki, ma pozostać sama zupa. Marchewkę pokrój w kostkę, a z żeberek wyciągnij kości. Mięso i marchewkę włóż ponownie do zupy (reszta składników nie będzie już potrzebna). Przełóż garnek na palnik i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj szczaw i wymieszaj, gotuj przez kilka minut. Po tym czasie do miski daj śmietanę. Dodaj do śmietany chochlę wrzącej zupy, aby zahartować śmietanę, wymieszaj. Po wymieszaniu śmietany z zupą przelej zawartość miski do garnka i dokładnie wymieszaj. Gotuj zupę przez około 7 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym jajkiem (możesz też dodać ugotowane ziemniaki i szczypiorek).

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, marchewka, krem, proste przepisy, por, pietruszka, pieprz, wieprzowina, żeberka, sól, sorrel, zupa, seler naciowy, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 6 =