Lody (semifreddo) Snickers
Ostatnio oglądając programy kulinarne w telewizji natknęłam się na ten przepis Jamiego Olivera. Mój mąż uwielbia batony Snickers, więc postanowiłam przygotować semifreddo Snickers i wiecie co? To najlepsze domowe lody jakie kiedykolwiek jedliśmy. Gorąco polecam ten przepis na ciepłe jak i na chłodne dni, bo lody są naprawdę przepyszne 🙂
Składniki:
4 x 37,5 g batony Snickers pokrojone na małe kawałki
500 ml śmietanki kremówki 30% mocno schłodzonej
50 g cukru pudru
4 jajka
1 laska wanilii (może być 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
szczypta soli
50 g czekolady 70%
Przygotowanie:
Snickers roztop w gorącej kąpieli (włóż miskę do gorącej wody, ale nie pozwól by woda dostała się do miski). Kilka kawałków Snickersa pozostaw na posypkę. Gdy batony rozpuszczą się dodaj czekoladę. Od czasu do czasu mieszaj, aby składniki się połączyły. Oddziel żółtka jajek do jednej miski od białek w drugiej misce. Do żółtek dodaj cukier puder, wanilię i zmiksuj na gładką puszystą masę. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną, puszystą masę. Kremówkę ubij aby powiększyła swoją objętość, ale nie ubijaj na sztywną bitą śmietanę. Dodaj powoli i delikatnie lekko ubitą kremówkę do żółtek i bardzo delikatnie wymieszaj. Do mieszanki łyżką dodawaj ubite białka i ponownie bardzo powoli i delikatnie mieszaj, aby nie usunąć pęcherzyków powietrza. Połowę mikstury przelej do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Przez ten czas Snickers z czekoladą powinny się ładnie połączyć. Dodaj je do mieszanki, która pozostała w misce. I powoli, delikatnie wymieszaj, aż będzie ładny brązowy kolor. Przelej do białej mikstury w naczyniu, które będziesz mrozić i delikatnie wymieszaj, aby powstały dwukolorowe lody. Wierzch posyp resztą kawałków batonów. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Podawaj w naczyniu lub w waflowych rożkach 🙂
Smacznego!