Krewetki w tempurze
Uwielbiam krewetki, można je przygotować na wiele sposobów. Tym razem pokażę Wam, jak przygotować krewetki jako przekąskę. Chrupiąca panierka idealnie podkręca smak, a mieszanka przypraw sprawi, że zapragniesz kolejną porcję 🙂
Składniki:
15 szt. dużych krewetek, obranych, oczyszczonych z ogonem
5 łyżek soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego czosnku
½ łyżeczki mielonego pieprzu
½ łyżeczki soli
1 szklanka bułki tartej panko lub zwykłej bułki tartej
olej do smażenia
Ciasto Tempura:
¾ szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 jajko
½ łyżeczki mielonego pieprzu
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
½ szklanki mrożonej wody
Przygotowanie:
Przełóż krewetki do dużej miski. Polej sokiem z cytryny, oprósz czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Zakryj i pozostaw do marynowania przez noc. Do małej miski włóż wszystkie składniki na ciasto (powoli dodawaj mrożoną wodę aby uzyskać lekko zbryloną masę). Na średnim ogniu postaw głęboką patelnię z olejem i podgrzej. Zanurz krewetkę w cieście trzymając ją za ogon. Oprósz bułką tartą i smaż, aż uzyska złocisty kolor. Podawaj z sosem tempura lub ze swoim ulubionym sosem 🙂
Smacznego!