Kiełbasa w kremowym sosie
Polska słynie z produkcji świetnej kiełbasy, osobiście w żadnym innym kraju nie jadłam lepszej. Warto więc przygotować kiełbasę na różne sposoby. Jeden z moich ulubionych dań z kiełbasą jest właśnie to danie z sosem, ziemniakami i kiszoną kapustą. Proste przygotowanie z popularnymi składnikami znajdującymi się w każdej kuchni 🙂
Składniki:
250 g kiełbasy (np. śląskiej) pokrojonej w plastry
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki suszonej bazylii
łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
sól i pieprz
łyżka mąki
2 łyżki śmietany
łyżka oleju
Przygotowanie:
Na patelni podgrzej olej i dodaj cebulę z kiełbasą. Posyp przyprawami i smaż, aż cebula i kiełbasa się zezłocą. Całość zalej szklanką gorącej wody i gotuj około 20 minut. Dodaj natkę pietruszki. Odlej trochę bulionu z patelni do kubeczka i ostudź. Do kubka z bulionem dodaj śmietanę, mąkę i dokładnie wymieszaj. Zawartość kubeczka wlej do patelni, aby zagęścić sos. Energicznie mieszaj i zagotuj. Dopraw przyprawami z przepisu do smaku (przeważnie sól i pieprz wystarczą). Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!