Maślane ciasteczka dla Świętego Mikołaja
Maślane ciasteczka są świetną opcją na wykrajanie różnych kształtów i tworzenia własnych dekoracji. Można z nich zarówno stworzyć choinki, twarze Świętego Mikołaja czy śliczne ciastka Świnki Peppa. Proste, pyszne, chrupiące, cieszą oko, idealne na świąteczny stół 🙂
Składniki:
Ciastka:
300 g mąki pszennej przesianej przez sitko
1 zimne jajko
150 g zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę
35 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Lukier:
cukier puder
woda
barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Ciastka:
Wszystkie składniki włóż do miski i zagnieć ręcznie na jednolitą masę (możesz także użyć robota kuchennego). Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na conajmniej godzinę. Posyp stolnicę mąką. Zimne ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na grubość około pół centymetra na wcześniej przygotowanej stolnicy. Za pomocą szklanki wykrój okrągłe kształty (oczywiście możesz wybrać dowolne kształty, wszystko zależy od Twojej wyobraźni i kreatywności :)). Wykrojone kształty wykładaj w małych odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzałka góra – dół) i piecz ciastka przez 10-12 minut, aż lekko się zarumienią. Powtarzaj proces dla pozostałego ciasta. Po upieczeniu pozostaw ciastka do ostygnięcia.
Lukier:
Cukier puder wymieszaj z wodą aby uzyskać lukier. Jeśli chcesz gęsty lukier dodaj więcej cukru pudru, jeśli rzadki dodaj wodę. Wymieszaj lukier z barwnikiem spożywczym i delikatnie udekoruj ciastka za pomocą rękawa kuchennego 🙂
Smacznego!