Pieczone marchewki z czosnkiem i parmezanem
Marchew to świetne i zdrowe warzywo, które również idealnie nadają się do przystawek. Dodatek ten może być łatwo do wykonania i świetnie podkreślają smak dania. Tak jak ta pieczona marchewka o słodkawym smaku, z serem i nutka pikanterni. Dla tych, którzy kochają pikantne jedzenie, będzie to idealny dodatek do posiłku 🙂

Składniki:
pęczek średnich młodych marchewek umytych i obranych
4 łyżki masła rozpuszczonego
4 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka włoskiej przyprawy
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
⅓ szklanki sera parmezan
¼ łyżeczki płatków suszonej czerwonej papryki (opcjonalnie)
posiekana zielona pietruszka
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Marchewki przekrój na pół i włóż do dużej miski. Wlej roztopione masło, dodaj przyprawę włoską, sól i pieprz oraz płatki papryki (lubię ostre potrawy). Wymieszaj. Dodaj starty parmezan i ponownie wymieszaj, aż składniki dobrze się wymieszają i pokryją marchewkę. Przełóż marchewki na blachę do pieczenia spryskaną olejem. Piecz przez 20-25 minut lub do miękkości. Podawaj z posiekaną natką pietruszki 🙂
Smacznego!

