Pieczony kurczak z solanki
Nie ma obaw, że kurczak z solanki będzie przesolony. Na pewno po upieczeniu kurczak jest mięciutki i soczysty, a do tego skórka jest niezwykle chrupiąca. Prosty sposób na przygotowanie pysznego, soczystego kurczaka 🙂

Składniki:
1,5 kg kurczak dokładnie umytego
2,5 l wody
3 płaski łyżki soli
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1 łyżka złocista przyprawa do kurczaka
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Wlej wodę do garnka, dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż kurczaka do solanki i wstaw do lodówki na około 14 godzin. Po tym czasie wyciągnij kurczaka z solanki do osusz go za pomocą ręczników papierowych. Gdy kurczak będzie suchy wysmaruj go olejem i obsyp przyprawą złocistą. Wstaw do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 190°C. Po tym czasie zdejmij przykrycie, podlej kurczaka wydzielonymi sokami i piecz przez kolejne 30 minut.
Smacznego!
