Pieczona karkówka
Pieczona karkówka to jedno z częściej spotykanych dań w Polsce podczas różnych okazji. Najczęściej podaje się ją w formie plastrów i je się na ciepło z ziemniakami lub na zimno z chlebem. Z domowych chlebem jest po prostu przepyszna. Kruche, miękkie, soczyste, idealnie przyprawione mięso w prostym wykonaniu 🙂
Składniki:
1kg karkówki umytej i osuszonej
6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
3 łyżki majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
50 ml oleju
80 ml wody
Przygotowanie:
Olej, majeranek, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek wymieszaj, aby powstała marynata. Włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso. Polej mięso marynatą i dokładnie natrzyj z każdej strony. Wstaw do lodówki na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 180ºC (termoobieg), do naczynia żaroodpornego wlej wodę, przykryj naczynie i piecz pod przykryciem przez 1 ½ godziny polewając mięso sokami z dna naczynia co około 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw na 20 minut, aby mięso odpoczęło. Podawaj z chlebem lub ziemniakami i sałatką.
Smacznego!