Pieczona karkówka to jedno z częściej spotykanych dań w Polsce podczas różnych okazji. Najczęściej podaje się ją w formie plastrów i je się na ciepło z ziemniakami lub na zimno z chlebem. Z domowych chlebem jest po prostu przepyszna. Kruche, miękkie, soczyste, idealnie przyprawione mięso w prostym wykonaniu 🙂

Składniki:

1kg karkówki umytej i osuszonej
6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
3 łyżki majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
50 ml oleju
80 ml wody

Przygotowanie:

Olej, majeranek, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek wymieszaj, aby powstała marynata. Włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso. Polej mięso marynatą i dokładnie natrzyj z każdej strony. Wstaw do lodówki na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 180ºC (termoobieg), do naczynia żaroodpornego wlej wodę, przykryj naczynie i piecz pod przykryciem przez 1 ½ godziny polewając mięso sokami z dna naczynia co około 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw na 20 minut, aby mięso odpoczęło. Podawaj z chlebem lub ziemniakami i sałatką.

Smacznego!

pieczenie, boże narodzenie, wielkanoc, proste przepisy, czosnek, majeranek, olej, piekarnik, pieprz, karkówka, wieprzowina, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 7 =