Gorące, słoneczne dni są uciążliwe dla większości z nas, dlatego warto znaleźć sposób na trochę ochłodzenia i orzeźwienia. Takim sposobem na pewno jest zimna lemoniada z rabarbarem z dodatkiem cytryny i mięty. Wspaniały smak i piękny różowy kolor z pewnością zaspokoi Twoje pragnienie 🙂

Składniki:

320 g rabarbaru
50 g cukru
2 szklanki wody
pół cytryny – sok i skórka
świeża mięta
0,5 l wody gazowanej
kostki lodu

Przygotowanie:

Umieść rondelek na średnim ogniu, dodaj rabarbar, cukier, sok z cytryny, skórkę z cytryny, wodę i mięta. Gotuj przez aż rabarbar będzie miękki. Odcedź mieszankę syropu i przelej do szklanki (jeśli chcesz mocny napój to wlej więcej syropu). Dodaj kostki lodu i zalej wodą gazowaną. Wymieszaj i podawaj 🙂

cytryna, mięta, rabarbar, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
40 ⁄ 20 =