Ratatouille
Ratatouille to francuskie danie wegetariańskie składające się głównie z pomidorów, cukinii, bakłażana oraz papryk. Można też przygotować wersję mięsną z mieloną wieprzowiną. Danie to smakuje świetnie, pachnie kapitalnie, pięknie się prezentuje w naczyniu jak i na talerzu, a do tego jest lekkie. Przygotowanie też jest proste, wystarczy trochę cierpliwości podczas układania warzyw 🙂
Składniki:
2 bakłażany
2 cukinie
2 duże pomidory
1 puszka pomidorów krojonych
1 żółta papryka pokrojoną w kostkę
1 czerwona papryka pokrojoną w kostkę
2 łyżki posiekanych świeżych liści bazylii plus 1 łyżka do przypraw
3 ząbki czosnku posiekane
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
sól i pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek plus 3 łyżki na mieszankę przypraw
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Bakłażana, cukinię i pomidora pokrój w cienkie plastry. Ułóż na przemian i odstaw na bok. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, czosnek i paprykę przez 10 minut, aż do miękkości. Dodaj puszkę krojonych pomidorów. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekane liście bazylii. Dopraw solą, pieprzem i mieszaj przez 1 minutę. Sos przełóż do okrągłego naczynia do pieczenia. Przygotowane pokrojone warzywa ułóż spiralnie na sosie, aż całe naczynie będzie pokryte. Wlej 3 łyżki oleju do szklanki. Dodać 2 łyżki posiekanej bazylii oraz szczyptę soli i pieprzu i dobrze wymieszaj. Równomiernie skrop przyprawą wierzch warzyw. Przykryj naczynie folią i piecz przez 40-45 minut. Odsłoń i ponownie piecz przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Podajemy z kuskusem lub pieczywem 🙂
Smacznego!