Pistacje, mailny, białą czekolada to idealne trio na świetny deser. Tarta pistacjowa jest po prostu genialna, krucha, bogata w smak. Nadzienie malinowe z czekoladą wygląda przepięknie dzięki pastelowym różowym kolorze, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂

Składniki:

Pistacjowe ciasto:

100 g pistacji bez łupin
150 g mąki
⅓ szklanki cukru pudru
½ łyżeczki soli
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

Nadzienie z malin i białej czekolady:

150 g białej czekolady
180 g śmietanki 30%
175 g mrożonych malin

Dodatkowo:

20 g rozpuszczonej białej czekolady
posiekane pistacje
jadalne płatki róży (opcjonalny)

Przygotowanie:

Pistacjowe ciasto:

Zmiksuj pistacje w robocie kuchennym, aż będą bardzo drobne. Dodaj mąkę, cukier, sól i miksuj, aż dobrze się połączą. Dodaj masło i ponownie miksuj, aż mieszanina zamieni się w duże okruchy. Uformuj ciasto i owiń folią spożywczą. Ciasto schłódź przez 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i odstaw na 5 minut, aby lekko zmiękło. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść ciasto na papierze do pieczenia i rozwałkuj. Włóż do wysmarowanej olejem formy do tarty z wyjmowanym dnem. Równomiernie dociśnij dno i boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj kilka razy widelcem. Piecz przez 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Nadzienie z malin i białej czekolady:

Czekoladę posiekaj na małe kawałki i przełożyć do miski. Zmiksuj maliny na puree i pozbądź się pestek za pomocą sita. Podgrzej śmietankę i maliny w rondlu na średnim ogniu, aż się zagotują. Ciepłą śmietankę i malinową masę zalej posiekaną czekoladą. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.

Złożenie:

Wlej nadzienie malinowo-czekoladowe na ciasto. Schłódź w lodówce przez 3-4 godziny lub do momentu, aż nadzienie stężeje. Udekoruj roztopioną czekoladą i posyp posiekanymi pistacjami i jadalnymi kwiatami. 🙂

Smacznego!

masło, czekolada, krem, kremowy, mąka, piekarnik, pistacje, maliny, róże, cukier, śmietanka, słodkości, bita śmietana, biała czekolada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 ⁄ 4 =